kaartverkoop

Muziektheater De Plaats bestaat in 2013 vijftien jaar!

ommetje 2006 004Hond 02persfoto Prateur 2012-10
Muziektheater De Plaats bestaat in 2013 vijftien jaar! En dat wordt gevierd! De Plaats debuteerde in  augustus 1998 met haar spraakmakende voorstelling Liefdesportretten achter de ramen van de Brusselse huizen in de Spijkerstraat in de wijk het Spijkerkwartier. Een ode vanachter de ramen aan de liefde, op een steenworp afstand van de toenmalige ramen met de rode lichten  in de rosse buurt. De Plaats vervolgde in 199 haar weg met de succesvolle voorstelling De Klank van Rood Mos, een voorstelling in de heuvels van Park Sonsbeek/Zypendaal ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het park. Daarna is De Plaats niet meer weg te denken geweest uit de stad Arnhem. Meer dan dertig muziektheatervoorstellingen volgden. Op balkons, op pleinen en pleintjes, winkels, etalages, stadhuiszaal, de trappen van de rechtbank, de blauwe golven, parkeergarages, de stegen van de Korenmarkt, de steigers van de Eusebius toren, bij mensen thuis en in hun tuin… De Plaats maakt van elke locatie kunst! Toen en nu. En straks.

Want  ondanks de tegenwind in de kunsten ontwikkelt De Plaats zich  voortvarend. De adviescommissie voor het Arnhemse meerjarige activiteiten programma cultuur plaatste De Plaats op grond van haar artistieke én cultureel ondernemende kwaliteiten bovenaan de ranglijst van Arnhemse gezelschappen. En op dit moment  is De Plaats in overleg met provincie Gelderland en met het landelijke Fonds voor Cultuurparticipatie om haar voortbestaan op de langere termijn te verzekeren. Spannende tijden! Maar het programma van het jubileum jaar 2013 is rond! En hoe!

De Plaats opende 2013 met het zeer succesvolle sociaal artistieke project WestWaarts in de wijken Lombok en Heijenoord. 23  februari staat de première van de voorstelling De Thuiskomst op het programma. Een voorstelling in het ruim van een vrachtschip aan de Rijnkade, over een jongen die namens Nederland vocht in Afghanistan. In april volgt het sociaal artistieke project Kwartier van de Burgemeester in de Burgermeesterwijk.  In mei komt De Plaats in Wageningen uit met een grootse voorstelling getiteld Expeditie W750. Een voorstelling met vierhonderd amateurkunstenaars in het kader van Wageningen 750 jaar. In juni komt Spijkerkwarts 2013 uit, het net andere vervolg op de succesvolle versies in 2011 en 2012.
In augustus 2013 organiseert De Plaats opnieuw Zomerkunst 2013  in Meinerswijk: kunst op locaties in de wilde natuur van het centrum van Arnhem. In september komt De Plaats in Nijmegen uit met haar nieuwste Prateur voorstelling: Prateur 2013.  Vers van de pers: De Plaats heeft als eerste toestemming gekregen om de voormalige Honigfabriek te mogen bespelen. Een fantastisch industrieel erfgoed complex aan de Waal. “Arnhem, komt dat zien!”

En dan is het de beurt aan het speciale jubileum programma: een overzichtstentoonstelling van 17 september tot en met 27 oktober in Dudok. Een theatrale tentoonstelling van 15 jaar De Plaats op De Plaats. In die periode wordt voor de vaste toeschouwers en de echte fans van De Plaats ook de speciaal voor het 15 jarig bestaan uit te brengen jubileumvoorstelling  gespeeld. Details hierover worden in de loop van het seizoen bekend gemaakt.  En het seizoen wordt afgesloten met een première op de Geitenkamp:  het eerste  deel van het sociaal artistieke project  Geit en Kamp. Ofwel: De Plaats viert haar 15 jarig bestaan met een jaar lang héél hard werken en een serie prachtige voorstellingen.