Stoet!

Stoet! _001Stoet! is een theaterroute geïnspireerd op de gedwongen evacuatie van duizenden Arnhemmers, na de mislukte Slag om Arnhem, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Omdat de Duitsers bang waren voor nog een aanval van de geallieerden en de Rijn ineens het front was, joegen zij gezinnen en ouderen de stad uit om bij vreemdelingen hun toevlucht te nemen. Voor hoe lang wisten ze niet.

Na de herdenking op 4 mei loopt een groep bezoekers van nu mee met Arnhemmers van toen door de straten van de binnenstad. Steeds stoppen ze even bij een huis of een tuin of een kelder om mensen op te halen, die zich met hun bagage aansluiten. Ze zijn in angst over wat komen gaat en de bombardementen gaan gewoon door. Ook Joodse mensen sluiten zich stiekem bij de stroom mensen aan die de stad verlaten.

evacuatie3
Wat neem je mee? Wat laat je achter?
Waar word je op teruggeworpen als alles anders wordt?
Hoeveel levensruimte heb jij nodig om als jezelf over te blijven?

Het publiek beleeft kleine voorstellingen rondom deze vragen.

4 mei 21:00 uur
Startlocatie: Wijkcentrum De Lommerd, Spijkerstraat 185a Arnhem

Concept Muziektheater De Plaats
Regie Nicole Vervloed
Spelers Bente Leus, Lina Bravo Rebolledo, Rogier de Keijzer, Saskia van Schaik, Denise Pipel, Mila Merkx, Louise Hooijmans, Twan Klei

2016apr29DGR15

TDTheater na de Dam
Stoet! is een voorstelling in het kader van Theater na de Dam. Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.

Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog.

Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen oude buurtbewoners over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.