kaartverkoop

Schuilstorm

Schuilstorm (9+) De Plaats maakt in samenwerking met de landelijke organisatie Theater na de Dam in het kader van de nationale 4 mei herdenking ieder jaar met Arnhemse jongeren een voorstelling “…om voor de generatie van nu de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden…” Een voorstelling op basis van waargebeurde verhalen van Arnhemmers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar: Schuilstorm.
Een aantal jongeren hangt dagelijks rond in een kerk waar de deur altijd openstaat. Ze hebben het over niks belangrijks; ze zijn gewoon samen. Dan stormt er een vreemdeling de kerk binnen. Is hij op de vlucht? Is hij te vertrouwen? Hortend en stotend komt er een verhaal op gang over oorlog, wanhoop en vriendschap. Een verhaal waardoor de verhoudingen in de vriendengroep plotseling op scherp komen te staan.
Schuilstorm is een montagevoorstelling in de Waalse Kerk van Arnhem, geïnspireerd op de geschiedenis van deze plek en de getuigenissen van Arnhemmers over hun belevenissen aldaar in de Tweede Wereldoorlog. Een voorstelling waarin jongeren van nu door middel van het maken van een theatervoorstelling de ontmoeting aangaan met een tijd waarin de wereld er anders uitzag…

Data en tijden
Woensdag 3 mei, 19.00 uur en 21.00 uur
Donderdag 4 mei, 21:00 uur
Locatie Waalse Kerk (Gasthuisstraat 1)
Concept Muziektheater De Plaats
Regie Nicole Vervloed
Spelers Imme Scheffer, Fee Schellekens, Denise Pippel, Mila Merkx, Louise Hooijmans, Floor van Orschot, Elian van Leeuwen, Kato Dekkers, Mathilde den Draak

Entreeprijzen: € 10,00 / € 7,50 (jongeren t/m 16 jaar of CJP)
GelrePasprijzen: € 5,- volwassenen / € 2,50 jongeren


TD
Theater na de Dam
Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.
Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ’60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog.
Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen oude buurtbewoners over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.

Stoet! _001