Prateur 2012


Prateur 2012 vertelt verhalen van een stad tussen afbraak en opbouw. Muziektheater uitgevoerd door een cast van meer dan driehonderd acteurs, dansers, zangers en muzikanten. Profs en amateurs, zij aan zij: Prateurs! Verhalen geënsceneerd in Rijnboog, Arnhem: verlaten parkeergarages, lege kantoorpanden, op de steigers van de Eusebius toren, in het nieuwste huis van de kunsten op een ponton in de Rijn, op de blauwe golven, in het Paradijs zelf, tussen de steigers van het Kenniscluster in aanbouw, achter de ramen van de Iriszorg. Verhalen over herschepping. Van een mens en van een stad. Verhalen stilgezet op het dramatische punt tussen oud en nieuw in.
Artistiek leider Albert Hoex leidde RTV Arnhem rond langs verschillende locaties

Prateur 2012 in Rijnboog
“Een prachtig avontuurlijke mix van theaterstijlen en sferen” (Gelderlander, Prateur 2011)
“Wandelen van dans naar toneel in Rijnboog. De Plaats pakt uit met een tweede Prateur” (Gelderlander, 31 augustus 2012) “Prateur engelen van De Plaats brengen leven in Rijnboog. Heel Rijnboog is deze avond theater geworden. Vooral de compositie in de (voormalige) CITO parkeergarage bestaat uit zoveel aaneengeschakelde lagen dat het publiek compleet wordt opgenomen in de voorstelling. Heel indrukwekkend.” (Arnhem Dichtbij, 7 september 2012) “Prateur maakt Rijnboog mooi” “… schoonheid bloeide op in dit meest desolate deel van de Arnhemse binnenstad … bizar, avontuurlijk, meesterlijk …” (Gelderlander, 8 september 2012).
Ook de spelers en andere betrokkenen roeren zich op Twitter en op hun eigen websites.
En vanaf de eerste avond stromen ook de reacties van bezoekers binnen: “Wat een overrompelend mooie verrassende happening” “Fantastisch om te zien. Mooi dat we dit hier kunnen meemaken.” “Wat zijn de locaties prachtig gebruikt.” “We gaan zeker nog even kijken wanneer we Route Oost ook kunnen doen!” “Smaakte echt naar meer!” “Een prachtig avontuurlijke mix van theaterstijlen en sferen” “Heel indrukwekkend” “Theater, dans, muziek en toneel op leuke locaties. Een aanrader.”
“Wat was het leuk gisteravond in de stad. Zes prachtige muziek- en theatervoorstellingen gezien.” “Ik heb genoten. Vooral Goed gespeeld. Mooi vormgegeven. Zeer inspirerend en tegelijkertijd grappig. Al met al zeer geslaagd en ik ga kijken of ik ook nog een gaatje kan vinden voor Route Oost.” “Prateur heeft me toch nog plekjes van Arnhem laten zien die ik niet kende. En ze theatraal gevuld. Ga zeker nog een route doen!” “Theater in onbekend stukje Arnhem” “Stadsontwikkelingsgebied Rijnboog is opeens schouwburg” “Betoverend sprookje” “Prachtig! Zeer verrassende voorstelling” “Theater en muziek op de meest maffe plaatsen” “Ik kijk anders naar mijn stad door Prateur” “Ontroerd in het Paradijs” “Een aanrader. Volgend jaar weer!” “Smaakte echt naar meer! Volgend jaar in Nijmegen zijn er weer bij!”

Twee routes
Prateur 2012 bestaat uit twee routes: Oost en West. Elke route is een op zichzelf staande avondvullende voorstelling. Route West speelt op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen. Route Oost speelt op de woensdagen, vrijdagen en zaterdagen.
[miniflickr photoset_id=72157631525321908&sortby=date-posted-asc&per_page=50]
[miniflickr photoset_id=72157631525323408&sortby=date-posted-asc&per_page=50]

Voorstellingen
wo 5 t/m za 8 september, wo 12 t/m za 15 september, wo 19 t/m za 22 september
Startlocatie is het voormalige MEE-gebouw, Trans 6 in Arnhem

Prateur maaltijd
In samenwerking met De Plaats organiseert Dudok voorafgaand aan de voorstellingen Prateur 2012 maaltijden.
Op alle voorstellingsavonden kunt u aanschuiven bij een geanimeerde maaltijd en alvast kennismaken met de andere bezoekers.

Spelers
Aan Prateur 2012 werken mee: dansers van fysiek theater Gif.t, het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG), koperblazers (dubbelkwartet) olv Dick Bolt, leden van Arnhem Sinfonietta, dansers en muzikanten van Turkse dansschool El Ele, Arnhems Toonkunst, slagwerkensemble Monte Reno, dansers van School voor Dans van het Kunstbedrijf, theaterzanggroep Schudden voor Gebruik, dansers Dansstorm Oost, De West Arnhemsche Muziek Vereeniging (WAMV), dansers van Indiase dansschool Madhoeri, ensemble Septime, dansers van Rijn IJssel / ArtEZ Fast Track Dans, dansers Rezgui Company, popmuzikanten van de Jacobiberg, theatergroep Koperen Kees, slagwerkensemble o.l.v. Claude Mukwaba en Caribische Gospelgroep.

Een kijkje bij de repetities

Huis voor de Kunsten
Speciaal voor Prateur 2012 bouwt Arno Arts met een team van vrijwilligers een Huis voor de Kunsten. Drijvend op de Rijn.

Artistiek team
De twaalf scènes zijn ontworpen en begeleid door een artistiek team van twintig kunstenaars onder leiding van de artistiek leider van De Plaats, Albert Hoex, t.w. Aartie Jagmohan / Nilgun Sowdagar, Ab Zijlstra, Albert van de Weide, Andries van Rossem, Angela Colbers, Armeno Alberts, Arno Arts, Claude Mukwaba, Dansstorm Oost (Judith Naber, Marlies Weeting en Julia Dieckmann), Dick Bolt, Elke Makowski, Ester Prijs, Hanneke de Jong, Hans Lamers, Henk Kamerbeek, Jibbe Willems, Jonas de Witte, Joop Schets, Joost Brouwer, Koert Dirks, Lise-Lott Kok, Lorenzo Borella, Marielle Woltring, Mete Erker, Nermin Cingöz, Noura Rezgui, Fen de Groot.

Productie Jeanet Hacquebord (P22)

Prateur 2012 is mede mogelijk gemaakt door de welwillende medewerking van Iriszorg Arnhem, Reclassering Arnhem, Univest, bouwbedrijf Volker Wessels, stichting Eusebius, Parkeergarage Langstraat, Stichting GANG, SAS uitlaatservice, zonnebankcentrum BlueD-light,  Scheepswerf Misti, havendienst Arnhem, Max Brothers, Portaal en stichting SLAK.

Naar de projectwebsite