Stabat Mater

Stabat_Mater_ArtBorne_banier_A4_RGB_001
In het kader van de kunstopdracht van Stichting Scarabee ensceneert muziektheater De Plaats in samenwerking met het Elster Mannenkoor en accordeonvereniging AVAZ een nieuw geschreven en gecomponeerd Stabat Mater tijdens de Airborne Wandeltocht 2015 op zaterdag 5 september tussen 10:30 en 15:30 uur.

Het Stabat Mater in de originele vorm is het klaaglied van de moeder die rouwt om de dood van haar zoon. In deze nieuwe versie roept de moeder van de gevallen soldaat op tot zachtheid en mededogen als antwoord op de wreedheden van de oorlog. Het koor wordt gevormd door mannen die, lang geleden, de jong gevallen soldaten zijn geweest of hadden kunnen wezen. Als geen ander kunnen zij met hun originele Latijnse Stabat Mater teksten de wens van de sopraansolo ondersteunen. Het accordeon orkest geeft met een intieme partituur een serene rust aan de uitvoering. De tekst van de solopartij is die van het gedicht Zwerversliefde van Adriaan Roland Holst, de componist is Miranda Driessen.

Cast: Elster Mannenkoor, mezzo sopraan Julliette Damen, dirigent: Monique Verhoeven, orkest: Avaz olv John Holvast.

Laten wij zacht zijn voor elkander, kind –
want, o de maatloze verlatenheden,
die over onze moegezworven leden
onder de sterren waaie’ in de oude wind.

Het Stabat Mater is in 2010 geschreven en in première gegaan tijdens de voorstelling Eiland Batouwe op locatie van de kapel “Maria van de Bloeiende Betuwe.” Deze kapel markeert een herdenkingsplek voor de gevallen jonge soldaten tijdens de slag om de Betuwe. Deze scene, destijds geënsceneerd midden in het bietenveld, was één van de absolute publiekslievelingen van de voorstelling. Speciaal voor de Airborne 2015 wordt dit werk opnieuw ingestudeerd en geënsceneerd “ergens op een open plek in een bos vlak langs één van de vele paden van de wandeltocht.” Voor wie het geluk heeft er langs te komen….: neem een pauze, ga zitten en laat u verrassen en inspireren door de prachtige tekst en nog mooiere muziek.

lange_banier_stabat_RGB