Verhalen van de Ooij

Verhalen van de Ooij, Expeditie Stroom van de Waal 2017, neemt de historische verhalen van families die woonden/wonen in de Ooijpolder als uitgangspunt. Aan de hand van deze familieverhalen wordt de geschiedenis van de rivier, de polder en haar bewoners verbeeld. Verhalen over de (historische) strijd tegen het steeds opnieuw opkomend water, de zorg voor het vee, over dorpen die verdwenen en weer verschenen, over de bouw van de dijken en de komst van de natuur.

Requiem voor een koe
De evacuatie van een koeienstal vol koeien en het trouwboek. Nog één koe te gaan, de laatste. En het trouwboek veilig in een plastic tasje. Tijd voor een requiem.
Acteur Peter Hendriks
Muzikanten Bart van Dam (trombone) van Kladderadatsch en John Holvast (accordeon)
Koor Toonkunstkoor Nijmegen o.l.v. Hans de Wilde.
Arrangement Lucas Wiegerink
Te gast bij Geert en Tera Kroes

Concert op blote voeten en hoog water
Hoog water! En iedereen moet weg. Tenminste dat is de opdracht. “Ach joh, het zal toch wel meevallen, in ’95 zijn we ook voor niks weggegaan. Dat doen we niet nog een keer hoor”. “Zullen we wat zingen” en “Wie heeft er nog meer zijn instrument meegenomen?” De opdracht valt in het water, de mensen hopelijk niet.
Acteurs acteursensemble De Optimist
Orkest Fanfare DES Leuth o.l.v. Andy Kievits, Muziekvereniging Ooijse Toekomst o.l.v. Paul Vlieks.
Koor Encore o.l.v. Ruud van Moerkerk.
Scenario Albert Hoex
Arrangement Paul Vlieks
Tekst en regie Lise-Lott Kok
Te gast bij St. Hubertuskerk

Vijf generaties Ooij
Een Ooijse familiekroniek als een reis door de tijd. Van 1542 naar 1995, van 1995 naar 1926, van 1926 naar 1944, van 1944 naar 2021. En altijd is er de grote schuur op het droge. Hoog en droog. En als het niet hoog en droog genoeg is, biedt de platte kar uitkomst. Om bij elkaar te kunnen zijn in tijden van nood.
Spelers Hermine Huisman, Edwin Luijks, Esther Beldman, Lucy Schipstra, Oda Berends, Stan Kolkman, Francesca van der Voort
Muzikanten Marieke den Biesen (tenorsax), Angela Koopmans (altsax) van Kladderadatsch
Koor kamerkoor Kalliope onder leiding van Frank Litjens
Regie Lise-Lott Kok
Arrangement Lucas Wiegerink
Te gast bij Wim Reijnen

Nieuw dak
Soms moet je het oude dak boven je hoofd verlaten. Omdat de grond onder je voeten te heet is. Of te nat. Een verslag van de geïmproviseerde rituelen van alledag als de vaste grond onder de voeten (tijdelijk) verdwenen is en je op zoek moet naar een nieuw dak boven je hoofd. Dat vraagt om nieuwe rituelen. Van nieuw uitgevonden dakconstructies tot nieuw ontdekte kinderspelen tot het opvoeren van niet bestaande dansen.
Spelers Yet van der Heijden, Michelle Kuiper, Emilia Roelofs, Rob Verkerke, Bram Balk, Ilse Peeman, Tim van Dun, Marc van Unen, Karin Verwoert, Ben Eggenhuizen, Wouter van de Waterbeemd, Sofie Koster, Teun Mathijssen, Ineke Hadderingh, Jolien Kruk, Cana Jorritsma, Fien Smeenge
Muzikanten Michel Haen (sousafoon), Harm Blanken (saxofoon), Maarten van den Berg, Oliva Peeters, Chris Burki (percussie) van Kladderadatsch
Vormgeving Zepplinn
Tekst en regie Rik Luijmes
Casting en begeleiding Nikita Nieuwkerk
Te gast bij Wim Reijnen

De wachter van de Ooij
Het huis boven op de terp met de ogen. Het kijkt de wijde polder in, dag en nacht, jaar in jaar uit. Noord, Oost, Zuid, West. Waar kijkt het naar? Wat ziet het? Of houdt het de wacht? Een dans die de ruimte van de polder om het huis heen in beeld brengt. En danst wat het huis ziet.
Muzikant Marc van Lieshout (trompet) van Kladderadatsch
dansers dansers van Improvi
Choreografie Cecile van de Berk
Te gast bij Stalhouderij Kasteelsche Hof

Fabuleuze schepping
Het (bijna) waargebeurde fabuleuze scheppingsverhaal van de Ooij polder en het kerkje van Persingen. “Lang, lang geleden, toen de Ooij nog lang niet bestond …” Een kleurrijke geschiedenis van hoe God de Schepper zich vergiste bij het scheppen van een bocht ergens aan het einde van een lange rivier en precies dáár de Ooij begon. En hoe van het één het ander is kwam. 
Acteurs Laurien van Rijswijk, Stefan Papp
Muzikant Erwin Huibers (slagwerk), Jan Gerritsen, Brendan McCarthy (trompet) van Kladderadatsch
Vormgeving Zepplinn
Compositie Lucas Wiegerink
Te gast bij Het Kerkje van Persingen

Concept Muziektheater De Plaats
Productie Jeanet Hacquebord (P22)