Angstbaas – Theater Na de Dam 2020

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Floris Rijsdam in de geschiedenis van Arnhem en omgeving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film Angstbaas.

Vanaf 4 mei 20.15 uur is te film te zien via bovenstaande play-button

Twaalf jongeren overdenken vanuit hun huis hun leven te midden van de huidige coronacrisis. Ze zoeken naar parallellen met de verhalen van ouderen die tijdens de oorlog in een schuilkelder ondergedoken zaten op Landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek. De herinneringen van toen en de reflecties van nu vloeien samen in een korte docu-film over (on)vrijheid in crisistijd.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten, ook dit jaar ondanks alles, meer dan 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van  betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog, maken zij – in heel veel verschillende vormen –  iets waardevols en staan daarmee niet alleen bij het verleden stil, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven. 

Regie: Floris Rijsdam
Dramaturgie: Nicole Vervloed
Spel: Lucas van der Sluis, Jona Arkesteijn, Casper Adriaansens, Amy Scheffer, Stan van Dam, Faé de Krosse, Mai Le, Aya Warner, Floortje Kok, Nina von Knilling, Jesper de Koning, Roman Koopmans.
Film: Thomas Blanken
Productie: Caco Verhees
Communicatie: Mirte ten Broek
Met dank aan: Gerard Gademan, Jan Loos, Chris Morrissey, Peter van de Kerk, Diny Slagman – Jacobi, George van Leusden, Geurt van de Kerk en Mariëlle Kempen.
Rechten beelden schuilkelder: Geldersch Landschap & Kasteelen

De korte film is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar.

Data
De film is vanaf 4 mei om 20.15 uur te bekijken op deze pagina (klik op de play-button bovenaan).

Theater Na de Dam 2020
Kijk voor het hele (online) programma van Theater Na de Dam 2020 op theaternadedam.nl.

Meer weten over de Slag om Arnhem bij De Oorsprong?
Zeven ooggetuigenverslagen over de Slag om Arnhem rondom Landgoed De Oorsprong zijn gebundeld in een nieuw boekje ‘Ik heb het met eigen ogen gezien’ van Geurt van de Kerk. De verslagen zijn heel persoonlijk en indringend, en worden voorafgegaan door een beschrijving van het landgoed en huize De Oorsprong. Het boekje kun je voor €10,00 via deze link bestellen.

Donatie
Vind je het belangrijk dat wij dit project in de toekomst kunnen voortzetten? Steun ons dan met een eenmalige donatie. Klik hier. Alvast ontzettend bedankt!