…Wat jij niet ziet – een podcast voor dappere kinderen (8+)

Muziektheater De Plaats en Het Collectief Vier (opgericht door vier bijna afgestudeerde studenten van ArtEZ) slaan de handen ineen. Het resultaat: een oerspannende podcast voor kinderen van acht jaar en ouder die parallellen vertoont met wat de wereld nu bezighoudt: de coronacrisis.

Het Collectief Vier vertelt meer over de podcast!

Op een ochtend wordt Minne wakker. Alles is net iets anders dan normaal: ouders smoezen in de keuken, de televisie mag niet meer aan en het pleintje voor het huis ligt er verlaten bij. De ouders van Yous, Minne’s buurjongen en beste vriend, hebben zelfs rode vlekken in hun nek.

Yous en Minne gaan samen op onderzoek uit. Wat is er aan de hand? Wie is de vijand die hun leven zo op de kop heeft gezet? En wat als de vijand niet te vinden is? Is hij misschien onzichtbaar? Hoe kun je strijden tegen iets wat onzichtbaar is?  

Wat jij niet ziet is een podcast over angst en dapper zijn.

Voorstelling Wat jij niet ziet
Elk jaar vragen wij een jonge regisseur een jeugdvoorstelling te maken rondom de herdenkingen in mei. Dit jaar zou Het Collectief Vier, bestaande uit vier studenten van ArtEZ, de voorstelling …Wat jij niet ziet ontwikkelen en spelen. Deze voorstelling wordt verplaatst naar 3 en 4 oktober. Als vooronderzoek maakten ze een podcast bestaande uit vijf afleveringen.

Concept en regie: Jolieke Bak, Evelien Kanters, Loïs Lint en Bregt van Deursen (Het Collectief Vier)
Spel: Dorine Aben, Leendert Bosch, Alexander Schuitema, Minne Thomas, Jolieke Bak, Evelien Kanters, Loïs Lint en Bregt van Deursen 
Begeleiding: Nicole Vervloed
Dramaturgie: Emma Berentsen 
Tekst advies: Daniël Klunder 
Muziek: Luuk van Rosmalen 
Audio design: Rinus Aarts 

Data podcast
Van 1 t/m 5 mei verschijnt er elke dag een nieuwe aflevering om 14.00 uur. Maar ook na deze data zijn alle afleveringen nog te beluisteren.

Wil je de beste (stereo)ervaring? Luister de podcast dan met je koptelefoon op! Je kan de podcast beluisteren via deze website of via de volgende apps: Anchor, Breaker, Google Podcasts, Apple Podcasts, Radiopublic en Spotify.

Aflevering 1: smoezen in de keuken
Minne wordt wakker in een wereld die er net iets anders uitziet dan normaal: ouders die smoezen in de keuken, een moeder die maar niet kan stoppen met schoonmaken en een bijna leeg pleintje. De ouders van Yous doen ook al zo raar. Wat is er aan de hand? 

Aflevering 2: Het pact
Minne zoekt het internet af naar antwoorden. Wat betekenen die rode vlekken? Waarom is het pleintje leeg? Waarom mogen ze niet naar school? En waarom doen alle ouders zo raar? Ook de ouders willen nergens antwoord op geven. Door wie doet iedereen zo anders? Kunnen Minne en Yous ervoor zorgen dat zij nooit zo raar gaan doen?

Aflevering 3: Een straat avontuur
Minne en Yous gaan op zoek naar de vijand. Wie is het die de straat zo in zijn greep houdt? Weet de operazangeres hier meer over? Of de vrouw met de honderd katten? Kan Dylan hen misschien helpen?

Aflevering 4: De wereld is gesloten
Van de ouders mag Minne vanaf nu niet meer naar buiten. De deuren gaan op slot en de ramen moeten dicht. Hoe kunnen Yous en Minne nu de vijand stoppen? En is de vijand wel wie ze denken dat hij is?

Aflevering 5: De onzichtbare vijand
Minne zit binnen. De deuren zijn gesloten en de ramen zijn dicht. De brief ligt nog steeds op het bureau. Onderaan de trap schreeuwen de ouders naar elkaar. Minne heeft de moed bijna opgegeven. Is de vijand wel een iemand? Of is het meer een iets?